Pití mléka v těhotenství chrání zdraví miminka

Datum publikace: 04.08.2010

Kategorie: Zdraví a výživa | Zdraví v těhotenství

Matky, které v těhotenství pijí hodně mléka a mají dostatečně vysoký příjem vitamínu D, ochraňují své miminko před nebezpečnou nemocí.

Podle vědců je u dětí těchto matek v pozdějším věku nižší riziko vzniku dosud neléčitelné roztroušené sklerózy.

Při novém výzkumu sledovali 35 794 zdravotních sester, které získaly od svých matek informace o tom, jak se stravovaly během těhotenství. Po šestnácti letech se u 199 respondentek vyvinula roztroušená skleróza (MS).

"Nebezpečí vzniku MS bylo u dcer žen, které konzumovaly čtyři sklenice mléka denně o 56 procent nižší než u těch, jejichž matky si dopřávaly méně než tři sklenice za měsíc," tvrdí Dr. Fariba Mirzaei z Harvardovy školy veřejného zdraví v americkém Bostonu. Výsledky studie byly zveřejněny v tiskové zprávě Americké neurologické společnosti.

"Také jsme zjistili, že riziko roztroušené sklerózy u žen, které se narodily pětině žen s největším příjmem vitamínu D, bylo o 45 procent nižší než u dcer pětiny matek s jeho nejnižším příjmem," tvrdí Mirzaei a dodává: "Objevuje se stále víc důkazů, že vitamín D má vliv na MS. Výsledky posledních výzkumů potvrzují, že základ onemocnění se rodí už v děloze."

Nejvýznamnějšími zdroji vitamínu D jsou mléčné výrobky, tučné ryby, například losos, a také sluneční svit.
 
Přečtěte si také:

Navštivte také: Bydlení, Porod

Tagy: mléko | těhotenství | zdraví

Komentáře